Sposób przygotowania:
Rozpuść 3 pełne łyżeczki żelatyny (ok. 10 g) w 0,5 litra wrzącej wody lub wywaru (nie gotuj). Zawartość opakowania wystarcza na 2,5 litra płynu.
Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii - patrz na tyle opakowania. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Delektujemy.pl
Wyjątkowo klarowna, dobrze się rozpuszcza, osiągając idealną konsystencję w daniach mięsnych, warzywnych i rybnych. Możesz ją wykorzystać również do ciast i deserów.
Nasz przepis na karpia w galarecie
Przygotuj:
1-1,5 kg oczyszczonego karpia, 4 jaja, 1 marchewkę, 3 kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natkę pietruszki, 8 łyżeczek żelatyny Delecta
Karpia pokrój w dzwonki. Wlej do garnka ok. 1,5 litra wrzącej wody, rozpuść w niej kostkę rosołową, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, delikatnie włóż dzwonki karpia i całą marchewkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj 10-15 minut na małym ogniu. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij kawałki ryby i marchewkę na talerz i pozostaw do ostudzenia. Ugotuj jaja. W 1,5 litra wrzącej wody rozpuść 2 kostki rosołowe, dodaj żelatynę Delecta, wymieszaj (nie gotuj). Dopraw do smaku solą, pieprzem. Pokrój marchewkę i jaja w plasterki. Ułóż pokrojonego karpia na podłużnym głębokim talerzu, udekoruj marchewką, jajami i natką pietruszki. Zalej tężejącą galaretą. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Dobre rady
- Rozpuszczona w niewielkiej ilości wody żelatyna, dodana do bitej śmietany (30-36 % tł.) wzmocni jej strukturę.
- Wywar warzywno-mięsny będący bazą galarety proponujemy najpierw przecedzić przez gęste sito (lub gazę) i dopiero rozpuścić w nim żelatynę. Uzyskamy wówczas bardziej przezroczystą galaretę.
- Wykwintną galaretę sporządzamy dodając do wywaru odrobinę białego wina.
Żelatyna zdatna do spożycia przez ludzi. Żelatyna spożywcza pochodzenia wieprzowego.
Produkt może zawierać
zboża zawierające
gluten,
jaja,
mleko,
soję,
orzechy,
orzeszki ziemne i nasiona
sezamu.
Żelatyna pochodzi z obszaru Unii Europejskiej.
Może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko, orzechy, orzeszki ziemne, sezam, soja