Przechowywać w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 4 dni.
Pomidory krojone to doskonała baza do zupy pomidorowej, sosów do makaronu, ryżu, lasagne, pizzy oraz wielu dań mięsnych, rybnych i warzywnych.
Zapiekane roladki z bakłażana
(Liczba porcji: 4)
Składniki: 800 g pomidorów krojonych w soku pomidorowym Podravka (2 puszki), 700 g bakłażana, 200 g szynki w plasterkach, 200 g sera mozzarella, 50 g sera parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz
Przygotowanie: Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok. 0,5 cm, lekko osolić i odstawić na kilka minut, osuszyć ręcznikiem papierowym i podsmażyć. Na każdym plastrze bakłażana położyć plaster szynki i mozzarelli, zwinąć w roladkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pomidory, cukier, bazylię i wyciśnięty czosnek. Całość wymieszać i dusić, aż zgęstnieje, doprawić pieprzem do smaku. Połowę sosu wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć roladki i zalać resztą sosu, posypać startym parmezanem i piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Podawać posypane parmezanem.
Pomidory krojone w soku pomidorowym. Produkt sterylizowany.