Na oleju sezamowym nierafinowanym nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oleje Świata
Pełnia smaku i aromatu
Olej sezamowy otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych prażonych nasion sezamu. Ze względu na charakterystyczny smak i zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, sosów oraz dipów. Olej sezamowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej sezamowy.
Składniki: nierafinowany olej z prażonych nasion sezamu (Sesamum indicum)
| Wartość odżywcza 100 ml: |
---|
Wartość energetyczna (energia) | 3394 kJ / 826 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 13 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 38 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 41 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 40 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 37 g |
Wymiar liczbowy: 0.25
Tekst dowolny o pochodzeniu: Kraj pochodzenia: Meksyk.
doskonały do potraw na zimno
wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
Rozmiar opakowania: 0,25
Jednostka (tekst opisowy): l
Producent: Oleofarm Sp. z o.o.
Oleofarm Sp. z o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław
tel. 71 316 94 55,
www.oleofarm.pl