Sposób przygotowania:
1. Zagotować 1 litr wody, lekko posolić. Do gotującej się wody włożyć 1 saszetkę ryżu Parboiled Melvit.
2. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15-18 minut. Wyjąć saszetkę, odsączyć i podać.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Czy wiesz że: ryż parboiled uzyskiwany jest z ryżu brązowego, który przed suszeniem poddawany jest procesowi namaczania w wodzie i działania wysokiej temperatury.
Risotto grzybowe
Składniki: 2 saszetki ryżu parboiled Melvit, 2 filety z piersi kurczaka, 10 dużych pieczarek, 20 dag suszonych grzybów, 20 dag gęstej śmietany, 10 dag tartego parmezanu, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 żółtko, sól, pieprz, majeranek. Opis przygotowania: Filet z piersi kurczaka opłukać i wymoczyć przez 1 godzinę. Oddzielnie namoczyć suszone grzyby. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać grzyby. Pierś pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać cebulę. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości, w trakcie duszenia dodać pokrojone drobno pieczarki. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso z pieczarkami, cebulkę z grzybami, przyprawy i wymieszać. Potrawę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną połączoną z żółtkiem. Na wierzchu posypać tartym serem, a także pokrojoną w plasterki papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C ok. 30 minut. Smacznego!
Ryż paraboiled
Informacje dla alergików: produkt może zawierać gluten pochodzący ze zbóż.