Po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Ksylitol to wysokiej jakości substancja słodząca pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z brzozy. Stanowi najlepszą alternatywę dla tradycyjnego cukru.
Wyjątkowe właściwości ksylitolu:
- jest równie słodki jak cukier tradycyjny, jednak zawiera 40 % mniej kalorii;
- posiada niski indeks glikemiczny [IG=9], dlatego może być również stosowany przez diabetyków;
- spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol zamiast cukru w ramach zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia:
- pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów;
- prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż po spożyciu potraw i napojów zawierających cukier.
Ksylitol doskonale nadaje się do słodzenia napojów, deserów, ciast!
Ksylitol polecany jest:
- dbającym o zdrowie;
- osobom, które chcą ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie.
Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna to żywność zawierająca substancje bioaktywne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
UWAGA: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Ksylitol nie jest polecany niemowlętom oraz dzieciom do lat 3.
Przepis na dżem truskawkowy
Składniki:
1 kg truskawek, 250 g ksylitolu
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy. Dodajemy ksylitol i gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Gorący dżem przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Ksylitol. Naturalna substancja słodząca pochodząca z brzozy.