1. Doprowadź danie do wrzenia.
2. Dodaj za pomocą łyżki odpowiednią ilość zasmażki do gotującego dania i dokładnie wymieszaj.
3. Gotuj przez jedną minutę, ostrożnie mieszając.
Sugerowane proporcje:
- na 0,25 l sosu około 2 pełnych łyżek stołowych zasmażki (25 g)
- na 0,5 l zupy około 3 pełnych łyżek stołowych zasmażki (35 g)
- na 0,5 l bardzo gęstej zupy około 4 pełnych łyżek stołowych zasmażki (50 g)
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Nie powoduje powstawania grudek!
Błyskawiczna zasmażka Knorr zastępuje zasmażkę wykonaną tradycyjnym, domowym sposobem. Ciemna zasmażka błyskawiczna Knorr to idealna baza do przygotowania ciemnych sosów (w tym szczególnie pieczeniowego) i kremowych zup. Jej zastosowanie umożliwia nadanie odpowiedniej konsystencji i wydobycie pełnego smaku. Ciekawym urozmaiceniem podczas przygotowywania potrawy z użyciem zasmażki może być dodanie do niej czerwonego wina, śmietany, przecieru pomidorowego.
Do zagęszczania sosów, zup, potraw z warzyw, ryb i drobiu.
Przepis na sos z leśną nutką.
Składniki:
1 mała marchew i cebula,
kawałek wędzonego boczku,
kilka pieczarek,
5 suszonych śliwek,
gałązka rozmarynu,
1 kostka Bulionu grzybowego Knorr,
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
3 łyżki Zasmażki ciemnej Knorr.
Przygotowanie:
Rozpuść 1 kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 0,5 l wrzącej wody i odstaw na bok. Pokrój w paski marchew, cebulę, boczek, pieczarki i śliwki. Podsmaż boczek bez tłuszczu z cebulą. Dodaj marchew, pieczarki i śliwki i duś przez chwilę. Wlej wino i gotuj przez 3 minuty. Całość rozprowadź przygotowanym bulionem grzybowym, dodając gałązkę rozmarynu i gotuj kolejne 5 minut. Teraz wsyp Zasmażkę ciemną Knorr, zagotuj i dopraw do smaku. Wspaniale komponuje się z roladą nadziewaną suszem owocowym lub grzybami, dziczyzną czy stekiem z rusztu.
Zasmażka błyskawiczna ciemna