Zaleca się stosować do 7 g ostropestu plamistego mielonego dziennie.
 Ostropest plamisty nie jest polecany niemowlętom i dzieciom do lat 3.
 Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ostropest plamisty jest rośliną znaną już od 2000 lat. Ceniony był przez starożytnych Greków i Rzymian. Pospolicie znany jest jako oset mleczny.
 Ostropest plamisty jest powszechnie ceniony za swoje unikalne właściwości:
 - posiada wysoką zawartość białka;
 - posiada wysoką zawartość błonnika. 
 Drobno mielony ostropest plamisty jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:
 - dodatek do dań (zup, gulaszu, potraw na bazie warzyw);
 - dodatek do sałatek, omletów, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
 - dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu)
 - dodatek do soków, koktajli owocowych;
 - dodatek do pieczywa, past kanapkowych. 
 Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
 Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Przepis na owsiankę z ostropestem 
 Składniki:
 6 łyżek płatków owsianych Sante, szklanka mleka, napoju sojowego bądź wody, łyżeczka ostropestu plamistego mielonego Sante, ulubione owoce, szczypta cynamonu i łyżeczka miodu lub ksylitolu Sante (opcjonalnie). 
 Sposób przygotowania:
 Płatki owsiane Sante gotujemy wg uznania na mleku, napoju sojowym bądź wodzie. Do tak przygotowanych płatków dodajemy łyżeczkę ostropestu plamistego mielonego oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki ulubione owoce. Do smaku można dodać cynamon a także posłodzić miodem bądź ksylitolem Sante.
Ostropest plamisty odtłuszczony mielony Silybum marianum (L. Gaertner).
Może zawierać gluten.