Zaleca się stosować do 7 g ostropestu plamistego mielonego dziennie.
Ostropest plamisty nie jest polecany niemowlętom i dzieciom do lat 3.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ostropest plamisty jest rośliną znaną już od 2000 lat. Ceniony był przez starożytnych Greków i Rzymian. Pospolicie znany jest jako oset mleczny.
Ostropest plamisty jest powszechnie ceniony za swoje unikalne właściwości:
- posiada wysoką zawartość białka;
- posiada wysoką zawartość błonnika.
Drobno mielony ostropest plamisty jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:
- dodatek do dań (zup, gulaszu, potraw na bazie warzyw);
- dodatek do sałatek, omletów, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
- dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu)
- dodatek do soków, koktajli owocowych;
- dodatek do pieczywa, past kanapkowych.
Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Przepis na owsiankę z ostropestem
Składniki:
6 łyżek płatków owsianych Sante, szklanka mleka, napoju sojowego bądź wody, łyżeczka ostropestu plamistego mielonego Sante, ulubione owoce, szczypta cynamonu i łyżeczka miodu lub ksylitolu Sante (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane Sante gotujemy wg uznania na mleku, napoju sojowym bądź wodzie. Do tak przygotowanych płatków dodajemy łyżeczkę ostropestu plamistego mielonego oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki ulubione owoce. Do smaku można dodać cynamon a także posłodzić miodem bądź ksylitolem Sante.
Ostropest plamisty odtłuszczony mielony Silybum marianum (L. Gaertner).
Może zawierać gluten.