Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Istnieje wiele szkół przyrządzania ogórków konserwowych, jednak sekret ich najlepszego smaku znają jedynie nieliczni. Dlatego dzielimy się naszą doskonałą recepturą opartą na odpowiednich proporcjach zalewy octowej z przyprawami takimi jak: gorczyca biała, ziele angielskie i pieprz czarny. Dzięki niej domowe ogórki konserwowe będą odpowiednio octowe, twarde i chrupiące - jednym słowem doskonałe!
Przygotuj
- ok. 3 kg ogórków gruntowych
- ocet 10%
- cukier
- sól
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj zalewę. Do każdego 1,5 l wody dodaj: 0,25 l octu, 1 łyżkę stołową soli (tj. 15 g) i 3 łyżki stołowe cukru (tj. 36 g).
2. Wymieszaną zalewę zagotuj.
3. Do słoi o pojemności 1 l wsyp 1 czubatą łyżkę mieszanki do ogórków (ok. 7 g).
4. Następnie ułóż w każdym ze słoi umyte ogórki i zalej przygotowaną wcześniej zalewą.
5. Słoiki zakręć szczelnie zakrętką i pasteryzuj około 3-5 minut.
Pamiętaj, że smak ogórków zależy m.in. od: temperatury, czasu przechowywania i użytych składników.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Mieszanka suszonych warzyw i przypraw do ogórków konserwowych.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.