Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziecie na: www.kamis.pl
Szarlotka
Czas przygotowania 15 min + czas chłodzenia ciasta
Czas pieczenia 45 min
Porcje 6-8
Składniki:
450 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
szczypta soli
300 g masła
2 żółtka
1,5 kg kwaśnych jabłek, obranych, pokrojonych w grube kawałki
150 g cukru
80 g rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżeczki Przyprawy do szarlotki Kamis
1 łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
1 Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą, dodaj masło, żółtka, szybko zagnieć ciasto.
2. Podziel na dwie części, uformuj kulę, każdą owiń folią i wstaw do lodówki na 30 min.
3. Jabłka podsmaż z cukrem, dodaj rodzynki, przyprawę do szarlotki, wymieszaj.
4. ½ ciasta rozwałkuj, ułóż w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem, piecz ok. 15 min w temperaturze 200 °C.
5. Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, rozłóż jabłka.
6. Na tarce z grubymi oczkami zetrzyj drugą część ciasta i równomiernie przykryj jabłka.
7. Piecz 30 min w temperaturze 180 °C.
8. Upieczoną szarlotkę oprósz cukrem pudrem.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.