Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Dzięki bogatej kompozycji ziół, nasza przyprawa sprawdzi się nie tylko do przygotowania tradycyjnej pizzy, ale także do domowej focaccii lub jako dodatek do pomidorów na bruschettę. Doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami.
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Mini pizze
4 porcje, 60 min
Składniki:
- 300 g mąki do pizzy,
- 3/4 szklanki letniej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta Soli gruboziarnistej Prymat,
- 200 g passaty pomidorowej,
- 200 g żółtego sera mozzarella,
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- 4 plastry szynki,
- 100 g pieczarek,
- 4 plastry ananasa,
- 2 łyżki Przyprawy do pizzy Prymat,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z cukrem w 1/2 wody i odstawić na 15 min. Przygotowany rozczyn, mąkę, oliwę, sól i resztę wody zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 45 min). Ciasto podzielić na 4 porcje i uformować okrągłe placki. Ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić na 15 min. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na maśle, doprawić przyprawą do pizzy. Szynkę i ananasa pokroić w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki. Placki posmarować passatą, posypać przyprawą do pizzy o 1/2 startego sera. Ułożyć na nich szynkę, pieczarki, ananasa i fasolkę. Posypać serem i przyprawą do pizzy. Piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 250°C.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Mieszanka przyprawowa do pizzy i dań kuchni włoskiej - kompozycja suszonych przypraw i ziół.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.