Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Chili to wielka podróżniczka. Z Ameryki Południowej trafiła wraz z Kolumbem do Europy. Ja poznałem ją bliżej w Meksyku. Wyczuwałem chili w tabasco, w chili con carne i w enchiladzie. Tę ostrą przyprawę spotkałem także w Europie: na Węgrzech w pikantnym leczo i w Portugalii w rybnym gulaszu z pomidorami, ziemniakami i cebulą - zwanym caldeirada. Bywając w różnych zakątkach świata, przekonałem się, że chili najlepiej komponuje się z pomidorami. Słodkawe pomidory i pikantne chili są dla siebie stworzone!
Penne z suszonymi pomidorami
Składniki (dla 4 osób): 250 g makaronu penne, 250 g piersi z kurczaka, 1 cebula, 100 g suszonych pomidorów w oleju, ½ opakowania rukoli, 2-3 łyżki tartego parmezanu, 1 opakowanie Suszonych pomidorów z chili Kamis, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Penne ugotuj w osolonej wodzie.
2. Paski kurczaka podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą na oleju z pomidorów.
3. Dodaj suszone pomidory w oleju.
4. Dodaj rukolę, makaron, suszone pomidory z chili, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Podawaj z tartym parmezanem.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.