Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziecie na: www.kamis.pl
Piernik
Czas przygotowania 20 min
Czas pieczenia 60 min
Porcje 8
Składniki:
100 g miękkiego masła
175 g cukru
2 jaja
100 ml miodu
1 łyżka zimnej wody
125 ml kwaśnej śmietany 18c%
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej Kamis
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie Przyprawy do piernika Kamis
100 g bakalii (posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, suszonej żurawiny)
75 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z cukrem.
2. Dodaj żółtka (białka odłóż), miód, wodę, śmietanę, mąkę (odłóż 1 łyżeczkę), sodę, kakao i przyprawę do piernika, wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Bakalie oprósz delikatnie mąką, dodaj do ciasta, wymieszaj.
4. Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
5. Masę przełóż do podłużnej formy (ok 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz ok. 60 min w temperaturze 170 °C.
7. W rondelku podgrzewaj mleko z czekoladą mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
przyprawy (cynamon (25 %), imbir (6,2 %), goździki, gałka muszkatołowa, kolendra nasiona, kardamon (2,2 %), pieprz czarny, ziele angielskie)
cukier
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, soja