FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Bigos
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 2,5 godz.
Porcje 6
Składniki:
1,2 kg kiszonej kapusty
300 g wołowiny pokrojonej w kostkę o grubości ok. 2 cm
300 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę o grubości ok. 2 cm
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w grubą kostkę
2 liście laurowe Kamis
5 ziaren ziela angielskiego Kamis
5 ziaren pieprzu czarnego Kamis
sól do smaku
200 g kiełbasy pokrojonej w plastry
1 łyżka przyprawy do bigosu i potraw z kapusty Kamis
10 suszonych śliwek lub 3 łyżki powideł śliwkowych
1. Kapustę odciśnij, pokrój, zalej wodą. Po zagotowaniu, gdyby była za kwaśna, odlej sok (nie wylewaj), dolej wody, gotuj ok. 1,5 godziny.
2. Mięso obsmaż na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, przykryj, piecz w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 175 °C.
3. Kiełbasę obsmaż na patelni, dodaj do kapusty razem z mięsem i cebulą.
4. Dodaj przyprawę, suszone śliwki (lub powidła), dokładnie wymieszaj i gotuj około 1 godziny. W razie potrzeby, gdyby bigos był za mało kwaśny, dodaj soku z kapusty.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Wyprodukowano w Polsce
przyprawy (GORCZYCA biała, kolendra, kminek (7 %), papryka słodka (6,5 %), czosnek (6 %), ziele angielskie, owoc jałowca)
sól
cukier
rozmaryn
borowik szlachetny suszony
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, soja
Zawiera: gorczyca
Dodatek MSG: Nie zawiera