Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sałatka z czarną soczewicą.
Składniki: 150 g czarnej soczewicy, 2 duże czerwone papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki pokruszonych orzechów nerkowca, 1 łyżka - soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki curry, mielony pieprz, szczypta soli, pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania: Soczewicę umyć, następnie zostawić na 30 minut w wodzie z sokiem z cytryny. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać. Soczewicę ugotować w świeżej wodzie ok. 30 minut do miękkości. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, następnie dosypać paprykę i całość wymieszać. Po kilku minutach dodać nerkowce, czosnek i przyprawy, wymieszać, dodać odcedzoną soczewicę, odrobinę wody i ponownie wymieszać. Po 3-5
minutach zdjąć patelnię z ognia. Danie posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Soczewica czarna.
Informacja dla alergików: produkt może zawierać
gluten (
jęczmień, owies, pszenica, żyto, orkisz), nasiona
sezamu.