Jaja po zakupie należy przechowywać w temperaturze chłodziarki.
Jaja przepiórcze w cieście francuskim
15 jajek przepiórczych
Opakowanie ciasta francuskiego XXL
350 g pieczarek
cebula
natka pietruszki
łyżka masła
sól
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. W tym samym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie w kieszonki mocno zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na jakieś 15 minut, w zależności od ciasta.
Faszerowane jaja przepiórcze
12 jajek przepiórczych
80 g tuńczyka w oliwie (1/2 puszki)
2 łyżki kaparów + ew. do dekoracji
1-2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Kapary namoczyć. Jeśli są z oliwy lub oleju, pominąć ten punkt.
Jajka ugotować na twardo (zalać wrzątkiem i od chwili zagotowania wody, gotować 3 minuty). Obrać, przekroić wzdłuż i wyjąć ostrożnie żółtka. Połączyć je z tuńczykiem, majonezem i drobno posiekanymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem. Białka nadziać pastą.
Jaja przepiórcze