Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej inspiracji szukaj na
www.przepisy.pl
Kompozycja bułki tartej, cebuli, czosnku oraz przypraw do przygotowania gołąbków bez zawijania.
Zmieniamy się dla dobra Twojego i środowiska
Przygotuj:
500 g mięsa mielonego
pół główki małej kapusty
1 torebkę ryżu
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki oleju
500 ml wody
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1) Ugotuj ryż w torebce, poszatkuj drobno kapustę. Kapustę wymieszaj z mięsem, ugotowanym ryżem i Fixem. Uformuj 8-10 gołąbków.
2) Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej głębokiej patelni. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody (300 ml), dopraw solą i pieprzem do smaku i zalej gołąbki.
3) Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 min. od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody (200 ml) w zależności od potrzeb. Gołąbki podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Udekoruj natką pietruszki.
Rada:
1) Jeżeli mięso mielisz w domu, możesz też zmielić kapustę, nie trzeba jej będzie szatkować.
2) Jeśli chcesz, aby kapusta była bardziej miękka, możesz ją sparzyć przez 10 min.
Roślinna inspiracja:
1) Zamień mięso mielone na 400 g ugotowanej i zmielonej białej fasoli.
2) Gołąbki będą smakować znakomicie w towarzystwie puree z batatów, polanych sosem pomidorowym.
Fix gołąbki bez zawijania.
Może zawierać seler, mleko, gorczycę, inne zboża zawierające gluten i soję.
1 porcja dania ≈ 367 g. Opakowanie wystarcza do przygotowania 4 porcji.