Najlepiej spożyć przed końcem: data i numer partii produkcyjnej na spodzie kartonika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziesz na:
www.gellwe.pl
Gellwe - naturalnie pyszne
Pyszne nowości od Gellwe
Ciasto Zebra
Babeczki Choco Lawa
Smacznego życzy polska marka Gellwe
Gellwe tradycja od 1985
Zapraszamy do Domowej Kawiarenki Gellwe, w której opracowujemy i testujemy wyjątkowe receptury, żebyś mógł w kilka chwil cieszyć się przyjemnością z ich smakowania. Idealne proporcje i dobre składniki są naszą najcenniejszą wartością. Od ponad 35 lat w produktach Gellwe odnajdziesz naszą pracę, doświadczenie i wielką pasję do tworzenia.
Gellwe zawsze wychodzi!
Babka piaskowa kakaowa
Przygotuj:
- 3 jajka
- 100 g masła lub margaryny
- 110 ml mleka (ok. 11 łyżek)
Forma do pieczenia babki o średnicy około 22 cm lub podłużna forma o długości 25 cm i szerokości 12 cm.
1. Przygotuj ciasto
Rozpuść 100 g masła lub margaryny i ostudź. Piekarnik nagrzej do 180 ℃ (bez termoobiegu). Do miski wlej 100 ml mleka (zostaw ok. 1 łyżkę mleka na później), ostudzony tłuszcz i dodaj 3 jajka. Całość miksuj mikserem do połączenia składników przez około 30 sekund. Następnie wsyp zawartość opakowania mieszanki do ciasta i miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
2. Przełóż ciasto
Około ²/₃ ciasta przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.
3. Przygotuj ciasto kakaowe
Do pozostałej części dodaj torebkę z kakao oraz 1 łyżkę mleka. Wymieszaj zawartość do uzyskania jednolitego koloru i przełóż na ciasto w formie.
4. Upiecz ciasto
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 min. Lekko przestudzone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Babkę można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Uwaga!
Babkę możesz upiec w podłużnej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie. Przygotuj ciasto zgodnie z powyższym przepisem i natnij wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45-50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Gellwe zawsze wychodzi!
Babka piaskowa kakaowa. Mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Może zawierać
mleko i
soję.
Ciasto można podzielić na 16 porcji po ok. 41 g.