Dr. Oetker Piernik XXL 654 g

Nowy produkt

10,99 zł

5900437080307

szt

Najlepiej spożyć przed końcem - patrz spód torebki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Piernik XXL

Dodaj:
- 3 jaja
- 250 g margaryny (lub masła)
- 100 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść i ostudź margarynę lub masło. Piekarnik nastaw na temp. 180 °C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Nakładanie do formy
Formę (ok. 25 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto nałóż do formy i rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.

Temperatura: ok. 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40 min (do suchego patyczka)

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.

Jeśli chcesz wzbogacić piernik bakaliami, zwiększ ilość wody dodawanej do ciasta o 50 ml, zmiksuj składniki, następnie obtocz w mące 150 g bakalii (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i suszonych śliwek) i delikatnie wymieszaj je ze zmiksowanym ciastem.

Temperatura: ok. 180 °C.
Czas pieczenia: ok. 40 min.

Piernik przekładany

Ciasto
Piernik upiecz zgodnie ze sposobem przygotowania, dodając w trakcie miksowania dodatkowo 3 łyżki powideł śliwkowych. Po ostudzeniu przekrój w poziomie, tworząc 2 blaty.

Masa budyniowa
Z 375 ml mleka odlej 1/2 szklanki, wsyp Budyń smak waniliowy Dr. Oetkera, 4 łyżki cukru, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem. Mieszając gotuj do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia (budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masło). 100 g miękkiego masła dodawaj do budyniu łyżka po łyżce i całość ucieraj na gładką masę. Krem rozsmaruj na dolnym blacie piernika i przykryj górnym blatem. Wierzch piernika udekoruj gotową polewą Dr. Oetkera i posyp bakaliami (ok. 200 g: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały).
Smacznego!
Mieszanka w proszku do wypieku ciasta Piernik XXL.
Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = 33 g
Jednostka miaryszt
mąka PSZENNA
cukier
skrobia PSZENNA
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (węglany sodu, difosforany), mąka PSZENNA)
1,8 % mieszanka przypraw
MLEKO odtłuszczone w proszku
0,9 % cykoria
ekstrakt kawy zbożowej (JĘCZMIEŃ, ŻYTO, cykoria)
0,4 % cynamon mielony
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
naturalny aromat miodu
aromaty
Zawiera: jęczmień, mleko, żyto, pszenica
Barwniki: Nie zawiera
Smaki / Aromaty: Zawiera
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy: Nie zawiera
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł.) 100 gWartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł.) 1 porcja = 33 g(%*)
Energia1585 kJ523 kJ6 %
Energia379 kcal125 kcal6 %
Tłuszcz19 g6,3 g9 %
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone5,1 g1,7 g9 %
Węglowodany46 g15 g6 %
w tym Cukry24 g8,1 g9 %
Białko5 g1,7 g3 %
Sól0,75 g0,25 g4 %
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = 33 g

Wymiar liczbowy: 654
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego
z przyprawami korzennymi
Rozmiar opakowania: 654
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 35 Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: 35 porcji

Producent: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Polska

Ostatnio oglądane