Propozycja przygotowania do spożycia:
1. Zagotować wodę i odmierzyć 500 ml (2 szklanki).
2. Zawartość torebki wsypać do gorącej wody i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia (nie gotować).
3. Galaretkę wlać do naczynia i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
Uwaga!
W czasie upałów należy użyć mniej wody i wstawić galaretkę do lodówki.
Świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają żelowanie galaretki.
Przechowywać w suchym miejscu.
Najlepiej spożyć przed końcem: data i numer partii produkcyjnej podane na opakowaniu
Przepis na babeczki z galaretką
Co jest potrzebne:
- 16 sztywnych papilotek do babeczek
na kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 25 g cukru
- 1 żółtko
- 35 ml śmietany 18 %
na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 350 ml śmietanki 30 %
- 180 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny namoczonej w 5 łyżkach mleka
Dodatkowo:
- 1 galaretka Krüger Desseria smak pomarańczowy
- mandarynki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier wsyp do naczynia, dodaj posiekane masło oraz żółtko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto, rozłóż na spodzie papilotek i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 15 minut, następnie wystudź. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, a następnie dodaj śmietankę 30 % i wymieszaj. Żelatynę namocz przez 5 minut w mleku i wymieszaj z 5 łyżkami masy, dolej do reszty masy, wymieszaj i poczekaj, aż lekko stężeje. Ostrożnie wylej masę na upieczone spody, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotuj galaretkę Krüger Desseria zgodnie z instrukcją na opakowaniu, poczekaj, aż lekko stężeje i wylej jako ostatnią warstwę. Schłodź w lodówce, a następnie udekoruj mandarynkami lub innymi owocami.
Galaretka w proszku smak pomarańczowy z dodatkiem witaminy C.
Produkt może zawierać
mleko.
Z jednej torebki można przyrządzić 4 porcje gotowej galaretki (po ok. 143 g).