Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Na 1 kg owoców
Dosłodź jak lubisz!
ksylitolem, fruktozą, erytrolem, cukrem, miodem
1. Odważ 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych owoców.
2. Dodaj Żelfix i dokładnie wymieszaj z owocami. Zagotuj ciągle mieszając.
3. Posłodź* i zagotuj ponownie. Gotuj jeszcze 3-5 min. Mieszaj do zaniku piany.
4. Gorącą konfiturę nałóż do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknij. Słoiki ułóż na ok. 5 min dnem do góry.
*rekomendujemy słodzenie: minimum 150 g cukru lub 150 g fruktozy, lub 150 g ksylitolu, lub 150 g erytrolu, lub 150 g miodu.
Wskazówki:
- Przy przyrządzaniu konfitur z większej ilości owoców przyjmij proporcję 2 kg owoców + 2 Żelfixy. Nie zalecamy stosowania jednorazowo większej ilości składników.
- Na konsystencję konfitur może wpływać szereg czynników, m. in.: ilość wody w owocach, stopień dojrzałości, poziom rozdrobnienia, czy grubość skórki owocowej.
- Z Żelfixem Dr. Oetkera możesz przygotować również przetwory na bazie warzyw.
Mieszanka żelująca w proszku.
Możliwa obecność
GLUTENU i
MLEKA.