Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
www.thermomix.pl
Przygotujesz w Thermomixie
Chleb orkiszowy
Składniki: 250 g orkiszu, 150 ml wody, 250 ml mleka, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 g mąki pszennej, 1-1,5 łyżeczki soli, 150 g płatków owsianych górskich, 20 ml oleju, 50 g pestek sezamu
Sposób przygotowania: Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1. Dodać zmielony orkisz, mąkę, sól, płatki owsiane, olej i pestki sezamu, wyrabiać 3 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczkę i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy o dł. 30 cm, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię chleba, odstawić na kolejne 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec ok. 40 min.
Mąka orkiszowa
Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone
pogrubioną czcionką.