Do pojemnika z solą można wrzucić ziarenko ryżu lub kawałek laski cynamonu, dzięki czemu produkt pozostaje sypki.
Po otwarciu przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Więcej informacji znajdziesz na: www.sante.pl
- Bez antyzbrylacza.
- Wzbogacona jodem - jod pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz układu nerwowego (w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia).
- Źródło naturalnego magnezu.
- Sól morska zwana dawniej białym złotem, pozyskiwana jest przez odparowanie wody morskiej.
Przepis na Gomasio:
Gomasio jest mieszanką uprażonych ziaren sezamu i soli morskiej. Świetnie smakuje z potrawami z ryżu, daniami warzywno-zbożowymi. Doskonale nadaje się jako posypka do sałatek oraz dodatek do zup, kasz i quinoa.
Składniki: 10 łyżeczek sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej Sante.
Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, często mieszając, do momentu uzyskania złocistego koloru.
Dodajemy sól Sante i prażymy przez chwilę. Wystudzone, uprażone składniki przekładamy do moździerza. Rozdrabniamy tak, by część ziarenek pozostała w całości. W celu zapewnienia świeżości gomasio przekładamy do szczelnego pojemnika i zużywamy w ciągu 8-10 dni.
Sól morska jodowana drobnoziarnista z magnezem.
sól morska drobnoziarnista jodowana (sól morska, substancja wzbogacająca: jodan potasu)
Zawartość jodanu potasu 3,9 +/- 1,3 mg / 100 g soli