Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Bez dodatku:
glutaminianu monosodowego
konserwantów
Kotlety schabowe
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 3 min
Porcje 2
Składniki
- 300 g schabu bez kości
- 1 jajko
- 1 opakowanie Panierka Chrupiący Schabowy Klasyczny Kamis
- olej do smażenia
1. Schab pokrój na dwa równe kotlety. Rozbij je tłuczkiem tak, żeby miały ok. 0.5 cm grubości.
2. Kolejno każdy zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie spanieruj z dwóch stron.
3. Smaż na patelni na oleju rozgrzanym do 180℃ po 1.5 minuty na każdej stronie.
4. Podawaj z ziemniakami lub frytkami i z ulubionymi surówkami.
Wypróbuj też do warzyw i boczniaka
Wystarczy, że roztrzepiesz w miseczce jajko, posmarujesz nim pokrojone warzywa lub boczniaka, obtoczysz w panierce i przyrządzisz według instrukcji w tabelce.
Cukinia - plastry o grubości ok. 0,5-1 cm / Metoda przygotowania Smażenie na rozgrzanym oleju (180 ℃) 1,5 minuty na każdej stronie / Airfryer* (180 ℃) 10 min
Kalafior - blanszowany (obgotowany) w całości, następnie pokrojony na plastry lub kawałki o grubości ok. 15 cm / Metoda przygotowania Smażenie na rozgrzanym oleju (180 ℃) 1,5 minuty na każdej stronie / Airfryer* (180 ℃) 15 minut
Boczniak - w całości lub pokrojony na mniejsze części / Metoda przygotowania Smażenie na rozgrzanym oleju (180 ℃) 1,5 minuty na każdej stronie / Airfryer* (180 ℃) 8 minut
*Przed pieczeniem w airfryerze równomiernie spryskaj olejem w sprayu, w połowie pieczenia przekręć warzywa lub boczniaka na drugą stronę, a w razie potrzeby spryskaj ponownie olejem w sprayu.
Airfryer
Przygotowanie kotleta schabowego w airfryerze. Potrzebujesz 2 kotlety po ok. 150 g utłuczone na grubość ok. 0.5 cm, roztrzepane jajko oraz olej w sprayu. Każdego kotleta zanurz w jajku, a następnie obtocz w panierce i równomiernie spryskaj olejem. Piecz w airfryerze w 180 °C przez 15 minut. W połowie przekręć na drugą stronę, a w razie potrzeby ponownie spryskaj olejem w sprayu.
Panierka pszenna do kotleta schabowego.
Może zawierać mleko, seler, soję.