Sposób przygotowania:
Przygotuj 0,5 l schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.
1. 0,5 l mocno schłodzonej śmietanki 30 % tł. ubij mikserem.
2. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsyp do śmietanki i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach lub energicznie rózgą. Gotową masę wyłóż na ciasto lub deser. Do czasu podania przechowuj w lodówce.
Ilość masy po przyrządzeniu wystarcza na przełożenie ¡ obłożenie biszkoptu o Ø 24 cm.
Najlepiej spożyć przed końcem: patrz na opakowaniu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kruche bezy z masą borówkową (6 szt.)
Składniki:
Bezy: 6 białek, 300 g drobnego cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł., 1 opak. Masy śmietanowej Borówkowej Dr. Oetkera.
Do dekoracji: ok. 150 g borówek.
Przygotowanie:
Bezy: piekarnik nagrzej do temperatury 130 °C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej białka, ubij je na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej piany i dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż masa stanie się gładka oraz lśniąca. Dodaj sok z cytryny, krótko zmiksuj, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia się składników. Z masy, na blasze wykonaj 6 gniazdek, po uformowaniu natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temp. do 110 °C i piecz przez ok. 110 minut. Po upieczeniu zostaw uchylone drzwiczki piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Masę śmietanową Borówkową i delikatnie zmiksuj. Masę wyłóż na bezy, udekoruj borówkami i świeżą miętą.
Masa w proszku do przyrządzenia bitej śmietany, borówkowa.
Możliwa obecność
MLEKA i zbóż zawierających
GLUTEN.
Po podzieleniu masy na 12 porcji. 1 porcja = około 47 g.