Dawni mieszkańcy Dalekiego Wschodu uważali, że owoce figowców powstają w sposób magiczny ─ bez udziału kwiatów. Właśnie ze względu na ten zmyślny plan natury, która postanowiła scalić kwiat i owoc w jeden niezwykły twór przypominający kształtem sakiewkę lub niewielką gruszkę, Chińczycy nazywali figę owocem bez kwiatu. Ojczyzną figowców jest Azja; wraz z karawanami starożytnych kupców figi dotarły w rejon Morza Śródziemnego, gdzie stały się prawdziwym skarbem. Niektórzy z ówczesnych ateńczyków parali się nawet nietypową profesją ─ byli sykofantami, którzy zawiadamiali o kradzieży fig ze świętych drzew oraz ich nielegalnym wywozie z kraju. Drzewa figowe osiągają wysokość 15 metrów, a najstarsze dawno skończyły sto lat. Obecnie uprawia się dwie odmiany figowców, które różnią się m.in. wyglądem owoców. Te o ciemnofioletowej skórce zjadane są bez przetwarzania, natomiast owoce o barwie jasnozielonej najczęściej przeznacza się do suszenia. Suszone figi charakteryzują się bursztynowym odcieniem skórki oraz wyjątkową słodyczą. Są nie tylko lubianym dodatkiem do ciast i deserów, ale również smaczną przekąską.
figi suszone
1119kJ/267 kcal w 100g produktu
Przechowywac w suchym i chłodnym miejscu. Data przydatności: 270 dni. Kraj pochodzenia: Grecja.
Producent: Z.P.H. AGA-HOLTEX Sp.J., Agata Holcman-Kos, Waldemar Kos
ZPH „AGA-HOLTEX" sp. j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ul. Dworcowa 11
43-502 Czechowice-Dziedzice