Wstrząśnij saszetkę przed użyciem.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Odkryj więcej inspiracji i smaków!
www.kamis.pl/rozkoszny
Czasami daniom brakuje tego czegoś - pazura, chrupnięcia czy tajemniczego dymnego smaku. A wystarczy pod koniec gotowania dodać do nich Wędzonego Chrupnięcia lub posypać je nim, żeby stały się bardziej ekscytujące.
Do jajek, zup i dań jednogarnkowych
- Receptura współtworzona przez Rozkosznego
- Bez dodatku konserwantów
Szakszuka z bobem
przepis autorstwa Rozkosznego
Składniki (2 porcje):
- 500 g bobu - świeżego lub mrożonego
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 duża biała cebula (ok. 200 g) pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
- 1 opakowanie Posypki Wędzone Chrupnięcie
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 4 duże jajka „zerówki"
Sposób przygotowania:
1. Bób ugotuj al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedź, przelej lodowatą wodą. Obierz z łupin.
2. Na dużej patelni na średniej mocy rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i sól, smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj 1 ½ łyżeczki Wędzonego Chrupnięcia i przesmaż do uwolnienia aromatów.
3. Dodaj pomidory, bulion i cukier, gotuj, aż sos lekko się zredukuje. Dodaj bób, przemieszaj, gotuj, aż zmięknie.
4. Zrób cztery wgłębienia w sosie, wbij w nie jajka, posól. Gotuj pod przykryciem, aż białko się w większości zetnie. Przed podaniem posyp pozostałą ilością Wędzonego Chrupnięcia.
Mieszanka przyprawowa do posypywania dań.
Może zawierać gorczycę, jaja, seler, soję, zboża zawierające gluten.