Drożdże pakowano w atmosferze ochronnej.
Warto wiedzieć...
Pistacjanki najlepiej smakują świeże, w dniu pieczenia.
Przechowuj je przykryte, żeby nie wyschły.
Do 3 dni będą wciąż świetnie smakowały po podgrzaniu w piekarniku.
Mogą być także zamrożone do 3 miesięcy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Nie należy spożywać surowego ciasta przed upieczeniem.
Pistacjanki
Dodaj:
- 100 g masła
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- mąkę do podsypania
Sposób przygotowania:
1 Podgrzanie mleka i masła
50 g masła zostaw do zmiękczenia w temp. pokojowej - użyjesz je do nadzienia. Pozostałe 50 g masła wraz z mlekiem podgrzej na średnim ogniu (ok. 2-3 min) aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe (nie wrzące). Możesz też podgrzać je w mikrofali (1 min, 900 W). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2 Przygotowanie ciasta i nadzienia
Podgrzane mleko z masłem przełóż do miski, dodaj mieszankę do ciasta, drożdże a następnie 1 jajko. Wyrabiaj ciasto mikserem (końcówki haki) na średnich obrotach lub ręcznie, do uzyskania jednolitej konsystencji, przez ok. 8-10 minut. Mieszankę do nadzienia wymieszaj z 50 g miękkiego masła.
3 Nakładanie nadzienia
Wyrobione ciasto przełóż na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30x25 cm. Nadzienie rozsmaruj na cieście zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zwiń w rulon, zaczynając od przeciwległej strony i doklej na końcu nieposmarowaną krawędź.
4 Cięcie Pistacjanek
Zaznacz miejsca cięcia na rulonie (co 3-4 cm), aby powstało 9 równych części. Wycinaj kawałki mocną nitką lub nicią dentystyczną - umieść ją pod spodem, skrzyżuj końce nad ciastem i pociągnij. Możesz też użyć ostrego noża, delikatnie wkrawając się w ciasto, by nie spłaszczyć pistacjanek. Układaj pistacjanki na blasze ok. 2-3 cm od siebie. Możesz za pomocą pędzelka posmarować je mlekiem.
5 Pieczenie
Nastaw piekarnik na 50 ℃ (góra-dół) bez termoobiegu i od razu wstaw Pistacjanki na 30 min na środkowy poziom piekarnika, do wyrośnięcia. Następnie, bez wyjmowania ciasta, ustaw temperaturę piekarnika na 160℃ i piecz jeszcze przez 15-17 minut. Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu możesz udekorować Pistacjanki białą czekoladą i malinami (przepis u góry). Smacznego!
Smacznego!
Pistacjanki z białą czekoladą i malinami
100 g białej czekolady rozpuść wraz z 50 ml śmietanki (30 % tł.). Wymieszaj do połączenia, nałóż łyżką na Pistacjanki, posyp pokruszonymi pistacjami i/lub świeżymi malinami.
Pistacjanki w proszku. Mieszanka w proszku do przyrządzenia ciasta drożdżowego z nadzieniem, smak pistacjowy.
Możliwa obecność
MLEKA.
Z mieszanki otrzymujemy 9 szt. pistacjanek. 1 porcja (pistacjanka) = 76 g